Villa Ernest Reserveer
Sinds 1877
Ons verhaal

Ons verhaal

Sinds 1877

Ons verhaal

Ernest

>> Deze eenstammige naam betekent: standvastig (in de strijd), eerlijk, waardig, vastberaden. Zijn eigenschappen zijn ernstig – belegger – investeerder – ondernemer – familieman – groentenkweker – pijproker – snor.

 

Villa Ernest is een 5 sterren vakantiewoning met een ziel. Zin om dit vakantiehuis te huren? Ontdek dan het veerkrachtige familieverhaal achter dit historische vakantiepand. Carmen Demoor, eigenares en bezielster, vertelt de geschiedenis achter haar authentieke vakantiewoning.

 

Een streepje geschiedenis

“Het verhaal van deze vakantiewoning in Ieper is er een van vier generaties. De kracht, de visie en het doorzettingsvermogen van mijn overgrootvader Ernest, gaven mij als achterkleinkind een krachtig signaal, om het winkelpand in eer te herstellen en het een nieuwe toekomst te geven. Zo is Villa Ernest geboren!

Op 15 augustus 1877 ziet mijn overgrootvader, Ernest Demoor, het levenslicht. Als tweede generatie neemt hij na zijn huwelijk met Hélène Lamerant, de schilders- en behangerszaak van zijn vader over. In zes jaar tijd worden ze met vijf kinderen gezegend. Intussen kopen ze ook een winkelpand in de Boterstraat. De zaken floreren en alles gaat hen voor de wind. En dan… breekt de Eerste Wereldoorlog uit.

In het najaar van 1914 wordt Ieper aangevallen door vijandige troepen. Ernest, die deel uitmaakte van de ‘Garde civique’, kreeg de opdracht om de goederen en het erfgoed van Ieper te beschermen. Hij spoorde Hélène aan om met de kinderen naar Engeland te vluchten en zou zijn gezin later vervoegen. Toen bleek dat de Duitse troepen zich al aan de kust bevonden, wijzigde Hélène haar plan en vluchtte ze de andere kant op. Gelukkig maar, want de boot waarmee ze naar Engeland zou vertrekken werd getorpedeerd en zonk.

Ernest ging ervan uit dat zijn gezin was verdronken. Na de oorlog luchtte hij zijn hart bij een vriend die in Brugge woonde. Tot zijn grote verbazing, bleek die vriend zijn vrouw én de rest van gezin, een week eerder ontmoet te hebben. Na vijf lange jaren werden ze eindelijk gelukkig herenigd.

In 1921 keert het gezin na de oorlog terug naar het verwoestte Ieper. Daarop besloten ze hun huis steen per steen te heropbouwen. Vol goede moed bliezen ze hun zaak in de Boterstraat nieuw leven in. Zoon Pierre stapte later mee in de zaak en gaf de fakkel op zijn beurt door aan zijn kleinzoon Jacques. Vandaag staat de vierde generatie aan het roer. Met Villa Ernest zetten we de familiesaga voort. Onze vakantiewoning is een eerbetoon aan de moed en volharding van mijn voorouders.”

 

>> Vakantieaccommodatie | Dit vakantiehuis in Ieper huren? Klik meteen door naar de reservatiepagina.

Ons verhaal Ons verhaal Ons verhaal
Ons verhaal
Ons verhaal
Ons verhaal
Ons verhaal

"Making you
happy,
makes us
happy!"

Making you happy, makes us happy!